skocz do treści

Pochodnia - Miesięcznik społeczny Polskiego Związku Niewidomych

Rozmaitości

W mojej magicznej kuchni: Święta z odrobiną fantazji Ewa Maksymowicz

Kuchnia to serce mojego mieszkania. Tu najlepiej widać i czuć atmosferę nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Na stole stoi duża drewniana miska, w której pysznią się jajka we wszystkich kolorach tęczy. Na jednym z nich siedzi zajączek, którego uszyłam na zajęciach arteterapii. Do wazonu wstawiłam forsycje obsypane żółtym kwieciem. Na dworze jest coraz cieplej, wprost pachnie wiosną. Pomyślałam sobie, że w tym roku obok tradycyjnych potraw, czyli białej kiełbasy, żuru, mazurków na moim stole pojawią się dania wykwintne, bajecznie kolorowe i lekkostrawne. Takie, które mają wyszukany smak, wspaniały wygląd i łatwo się je przygotowuje, czyli:

„Łososiowy krem na grzankach”
Składniki: chleb tostowy, 10 dag sałatkowego, wędzonego łososia, 2 serki śmietankowe, 2 łyżki naturalnego jogurtu, 1 czerwona cebulka, 2 łyżki koperku, 1 łyżka soku z cytryny.
Skrawki łososia drobno pokroić i skropić cytryną. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Kremem smarować grzanki z tostera. Łososiowy krem wybornie smakuje także z krakersami.

„Kurczak Miami”
Składniki: 1 kg piersi z kurczaka, 1 puszka ananasów, 1 puszka kukurydzy, 1 mały słoik marynowanej papryki, 2 jabłka, 5 czerwonych cebulek, garść namoczonych rodzynek, sól czosnkowa, „Delikat” do mięs, słodka papryka i szczypta ostrej papryki do smaku, olej.
Piersi pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawami i odstawić na godzinę. W tym czasie należy obrać i pokroić w dużą kostkę cebulki, ananasy, paprykę i obrane ze skóry jabłka. Dodać rodzynki i odcedzoną kukurydzę, posolić i wymieszać z 3 łyżkami oleju. Na oleju podsmażyć kawałki kurczaka. Wszystkie produkty wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sokiem z ananasów. Przykryte naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180o C. Kurczaka Miami podawać z ryżem parabolicznym i gruszkami lub dynią w occie.

„Sałatka wyborna z selera”
Składniki: 2 słoiki marynowanego selera, 1 puszka ananasów, 1 puszka dobrej, słodkiej kukurydzy, 5 jaj ugotowanych na twardo, garść namoczonych rodzynek i kawałek białej części selera, kawałki czerwonej papryki do dekoracji.
Sos: 2 łyżki majonezu i jedna łyżka jogurtu naturalnego.
Selerowe kluseczki odcisnąć z soku i grubo pokroić (3-4 cięcia). Ananasy, jajka i por pokroić w kostkę. Dodać rodzynki i odcedzoną kukurydzę. Składniki wymieszać, zalać sosem majonezowo-jogurtowym i ponownie wymieszać. Udekorować czerwoną marynowaną papryką i odstawić na 1-2 godziny do lodówki.

Rafaello
Składniki: 7 jaj, 1,5 szklanki cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki spirytusu, 7 łyżek oleju, szczypta soli.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając 0,5 szklanki cukru. Oddzielnie ubić żółtka z 1 szklanką cukru. Połączyć pianę z ubitymi żółtkami, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i spirytus. Wszystko delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180o C około 35 minut. Nie rumienić. Biszkopt należy upiec dzień wcześniej, aby łatwiej było go przekroić
Krem: 2 torebki śmietany w proszku „śnieżka”, 0,5 litra śmietany 30% (kremówki), 1 biała pełna czekolada, 2 paczki wiórek kokosowych, 0,5 paczki płatków migdałów.
Czekoladę rozpuścić na parze, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić ze „Śnieżką”. Dodać schłodzoną czekoladę i 1,5 paczki wiórek kokosowych. Wszystko wymieszać.
Przekrojony na dwie części biszkopt przełożyć grubą warstwą kremu. Wierzch i boki ciasta posmarować cienko kremem i wygładzić nożem. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów.

Wszystkim czytelnikom „Pochodni” życzę wesołych Świąt Wielkanocnych.