skocz do treści

Pochodnia - Miesięcznik społeczny Polskiego Związku Niewidomych

Na bieżąco

16 maja 2016, 13:42 Oleje tropikalne bez tajemnic

Oleje tropikalne (kokosowy i palmowy) cieszą się wśród polskich konsumentów coraz większym zainteresowaniem. Prawdopodobnie wpływają na to internetowe doniesienia o wyjątkowych, prozdrowotnych właściwościach. Ponadto oleje te, a zwłaszcza palmowy, są już szeroko stosowane w produkcji różnych grup żywności. Warto zatem je poznać.

Czy rzeczywiście właściwości żywieniowe i zdrowotne oleju kokosowego są wyjątkowo cenne? Czy przydatność kulinarna obu tych olejów tropikalnych jest tak wysoka, że warto je stosować w naszych polskich kuchniach? A jakie walory technologiczne decydują o ich szerokim zastosowaniu w przemyśle spożywczym? Jakie korzyści, a może również zagrożenia, przynosi to konsumentom?
Na te i inne pytania znajdą Państwo odpowiedź w trakcie kolejnej prelekcji o żywieniu człowieka. Zaproszeni eksperci: dr inż. Jacek Bujko (Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Katedra Dietetyki), prof. dr hab. Krzysztof Krygier (Wydział Nauk o Żywności, Katedra Technologii Żywności), dietetyk i technolog żywności odkryją tajniki olejów tropikalnych.
Wydział Nauk o żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zaprasza na prelekcję pt. „Oleje tropikalne - co warto o nich wiedzieć?” w środę, 18 maja 2016 r. o godz. 17:30.
Prelegenci poruszą następujące zagadnienia:

  • Oleje tropikalne - rodzaje, kraje i skala produkcji.
  • Budowa cząsteczki tłuszczu, kwasów tłuszczowych i ich podział według wybranych kryteriów.
  • Żywieniowa charakterystyka wybranych grup kwasów tłuszczowych oraz zalecenia dotyczące ich spożycia.
  • Skład oleju kokosowego i palmowego - ich wpływ na zdrowie człowieka.
  • Właściwości technologiczne omawianych olejów wykorzystywane w produkcji żywności.
  • Zastosowanie oleju kokosowego i palmowego w polskim przemyśle spożywczym.
  • Właściwości kulinarne olejów i możliwości ich zastosowania do przyrządzania potraw w warunkach domowych i w gastronomii.
Informacji udziela mgr Hanna Wysocka:
- telefon: 225937004
- adres e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl
wszechnica-zywieniowa.sggw.pl

Adres:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
ul. Nowoursynowska 159c (zielony budynek, nr 32), Aula II.